Każda zmiana diety to duże wyzwanie, a także stres, na który narażony jest pies jak i jego właściciel. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy podjąć wyzwania. Przejście na karmienie mięsem to zmiana na lepsze. Podczas wprowadzania mięsnej diety należy obserwować naszego zwierzaka i starać się rozumieć, jakie procesy zachodzą w jego organizmie. Żołądek psa karmionego suchą karmą wytwarza mniej enzymów trawiennych, w przetworzonym jedzeniu nie ma drobnoustrojów, natomiast jest konserwowane - sprawia to, iż bakterie nie namnażają się w takiej ilości jak przy naturalnej karmie. Mięsna karma stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych. Poniżej zamieszczamy naszą przykładową propozycję przejścia na naturalną karmę mięsną:
Przykład dla psa o wadze 15 kg
- 1. dzień - przejście na karmę mięsną zaczynamy od dnia głodówki.
- 2. dzień - podajemy psu 0,5 kg żwacza w kilku podzielonych porcjach w ciągu dnia.
- 3. dzień - podajemy psu 0,5 kg żwacza w kilku podzielonych porcjach w ciągu dnia.
- W taki sam sposób postępujemy do dnia 6. włącznie, starając się zmniejszać ilość posiłków, a jednocześnie zwiększać porcje (w dalszym ciągu jest to 0,5 kg).
- 7. do 14. dzień - podajemy psu dziennie 50% żwacza i 50% mięsa z kością lub bez kości - naprzemiennie. Plus warzywa.
- Od dnia 15. podajemy psu wszystkie mięsa z kością lub bez kości, podroby, żołądki, warzywa i owoce.
Proponowany plan żywienia.
- Dla psów w wieku 2 - 6 miesięcy - dzienna dawka 10% wagi psa, 3 razy dziennie. Po 3. miesiącu 2 razy dziennie.
- Dla psów w wieku od 6 miesiąca do 1 roku - dzienna dawka 5% wagi psa, 1 posiłek dziennie. Jeden dzień przerwy tygodniowo - tylko woda.
- Dla psów w wieku od 1 roku - dzienna dawka 2-3% wagi psa, 1 posiłek dziennie. Jeden dzień przerwy tygodniowo - tylko woda.